Paddenstoelenwandeling

De laatste dagen van mijn roadtrip door Duitsland zijn aangebroken. Het is druilerig, regenachtig weer maar toch trekken Riley & ik er nog even lekker op uit. In de herfst schieten ze namelijk overal uit de grond en ze zijn er in alle soorten, kleuren, structuren en maten. Ik heb het natuurlijk over paddestoelen. Riley vind ze reuze interessant, dus terwijl ik foto’s maak, houd ik haar altijd goed in de gaten. Want juist die smakelijk uitziende paddenstoelen, te vinden in het bos, het park of misschien zelfs wel je tuin, zijn ontzettend giftig voor je hond. Ga jij nou binnenkort ook op zoek naar paddenstoelen samen met je hond, let dan goed op dat je viervoeter niet per ongeluk een hapje neemt!

Voor mij zorgt een paddenstoelenwandeling in ieder geval voor het ultieme herfstgevoel!Hoe geniet je daar nou zo optimaal mogelijk van? Ze hebben tenslotte iets magisch; ze verrijzen zo maar uit de grond, verdwijnen weer net zo snel, maar vergis je niet; ze zijn er in principe het hele jaar door. In deze post geef ik je 6 simpele tips om, net als Riley & ik, verantwoord naar paddenstoelen te kunnen gaan speuren!

tip 1: Pluk nooit zomaar paddenstoelen

In sommige gebieden is het plukken van paddenstoelen maar tot een beperkte hoeveelheid toegestaan, in andere gebieden gewoon ronduit verboden. Verdiep je van tevoren dus even in het gebied waar jij gaat speuren naar paddenstoelen, en onthoud; nooit zomaar plukken!

tip 2: Juist bij regen!

Ja, je leest het goed. Want bij vochtig weer, en dat komt in Nederland vaak voor gedurende de herfst, heb je de meeste kans om paddenstoelen te vinden. Zodra het begint te vriezen, is het snel gedaan met de pret. Dus zo eind oktober hadden Riley & ik het toevallig erg goed getimed!

tip 3: Ga naar loofbossen

Kijk goed bij loofbomen zoals de eik, beuk, berk & Els. Deze bomen vormen de belangrijkste groeiplaatsen voor veel verschillende soorten paddenstoelen. Zeker de helft van de inheemse soorten komt in loofbossen voor!

tip 4: Fotomomentje!

Paddestoelen zijn bijzonder fotogeniek, dus vergeet geen foto’s te maken! Alleen al met je smartphone kun je erg leuke foto’s maken. Ik deed het ook.

tip 5: Spiegeltje

Wil je nou echt een keer kijken of er geen kabouters in wonen? Om te zorgen dat je niks kapot maakt, kun je het beste even een spiegeltje in je zak stoppen. Zo kun je stiekem eens onder de hoed van de paddenstoel gluren. En geloof me, dat is écht de moeite waard!

tip 6: Het is geen hondensnack

Als hondenbezitter is het jouw verantwoordelijkheid om goed voor je beestje én de natuur te blijven zorgen. Wij mogen niet plukken en onze maatjes niet snoepen. Gebeurt het je toch? Wees er snel bij en bel een dierenarts, dit is niet iets wat je als hondeneigenaar zelf op kunt lossen. Daarom vind je hieronder een overzicht met de meest voorkomende, giftige paddenstoelen voor je hond.

Published by